Krill Yağı Nedir? Etkileri Nelerdir? Kimler Kullanabilir?

Balıkların sağlığa olan yararları bilinen bir gerçektir. Bu sebeple, balık sevmeyen veya çeşitli nedenlerle balık tüketmeyen bireyler için takviyelerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Balıkların sınırlı bir kaynak olması, alternatif omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri kaynaklarına olan ilgiyi arttırmıştır. Bu durum, omega-3 içeren ürünlere olan talebin artmasına yol açmıştır.

Krill, fazla miktarda fosfolipid içeren ve özellikle Antarktika Kıtası denizlerinde bol miktarda bulunan küçük bir kabuktur. Antarktika Krill’inin (Euphausia superba) en önemli ve en üretken tür olduğu düşünülmektedir. Antarktika Krill’i, omega-3’ün sürdürülebilir bir kaynağı olan yeni bir alternatif olarak görülmektedir. Özellikle fosfolipid formda doğal olarak bulunan, DHA (dokosahekzaenoik asit) ve EPA (eikosapentaenoik asit) açısından zengindir. Doğal antioksidan olan astaksantin ise diğer önemli bir bileşenidir. EPA ve DHA olarak adlandırılan temel omega-3 yağ asitleri, Antarktika Krill’inde ki toplam yağ asitlerinin %30’undan fazlasını oluşturmaktadır.

Balık yağından farklı olarak; krill yağındaki yağ asitlerinin yaklaşık %30-65’i fosfolipid formdadır. Balık yağına göre daha iyi bir biyoyararlanım sağlamaktadır. Ayrıca; A, D ve E vitamini, astaksantin ve kantaksantin gibi güçlü antioksidanlar içermesinin bir sonucu olarak, ORAC (oksijen radikali emme kapasitesi) değerlerine göre balık yağından 48 kat daha yüksek antioksidan etki gösterme potansiyaline sahiptir.

Krill Yağının Temel Bileşenleri ve Analitik Özellikleri
Bileşen Limit Birim
Total fosfolipidler ≥40 g/100 g
Kolin ≥5 g/100 g
Toplam omega-3   yağ asitleri ≥22 g/100 g
EPA ≥12 g/100 g
DHA ≥5.5 g/100 g

Krill yağının önerilen faydalarının; EPA, DHA, fosfolipidler, astaksantin, vitaminler ve flavonoidler arasındaki sinerjiden* kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, krill yağının özellikle su bazlı gıdalardaki zayıf çözünürlüğü, gıdadaki uygulanabilirliğini sınırlandırmaktadır.

Kapsül formda tüketicilere satılan krill yağı, içeriğindeki EPA, DHA ve astaksantinin yüksek doymamışlık derecesine sahip olmasından dolayı bozulmaya eğilimlidir. Krill yağı ile takviye edilmiş deniz ürünlerinden elde edilmiş gıdalar, diğer omega-3 kaynakları ile zenginleştirilmiş olan gıdalara göre oksidasyona daha duyarlıdır.

Krill yağına olan ilgi, eşsiz bileşimi ve olumlu sağlık etkileri sebebiyle her geçen gün artmaktadır. Antarktika Krill’inde bulunan triaçilgliseroller toplam yağın %56-81’ini oluştururken, fosfolipidler ise toplam yağın %40’ını oluşturmaktadır. Krill yağında bulunan EPA ve DHA’nın çoğu fosfolipidlere bağlanırken, balıklarda bulunan EPA ve DHA ise esas olarak triaçilgliserollere bağlanmaktadır.

Krill’in Beyin Faaliyetlerine Etkisi

Omega-3; gen ekspresyonu, hücresel metabolizma ve sinyal transdüksiyonundaki rolleri aracılığıyla bilişsel işlev ve zihinsel sağlık için gereklidir. Çalışmalar, omega-3 yağ asitlerinin nöronal etkinliği arttırabileceğini ve yaşlılarda bilişsel süreçleri aktifleştirebileceğini düşündürmektedir. Sonuçlar, omega-3 yağ asitlerini içeren takviyelerin %60’dan fazla EPA içerdiği takdirde etkili olduğunu göstermektedir.

Krill yağı, doğal olarak EPA ve DHA’yı 2:1 oranında içeren bir omega-3 desteği olduğundan, yukarıda sözü edilen çalışmalar tarafından desteklenmekte ve insanlarda depresyon tedavisi için önemli yer tutmaktadır. İnflamasyon, depresyon ve Alzheimer arasındaki ilişki incelendiğinde, düzensiz inflamasyon belirteçlerinin duygudurum ve kavramada değişikliklere yol açabileceği, özellikle altta yatan inflamatuar duruma sahip kişilerde, krill yağının ruh halini ve bilişi geliştirebileceği bildirilmiştir. Ayrıca krill yağının, inme ve kognitif bozukluğa bağlı inflamatuar bir biyobelirteç olan C-reaktif proteini (CRP) azalttığı saptanmıştır.

Omega-3 alımını erken yaşta optimize etmek, ileri yaşla ortaya çıkabilecek olan bilişsel gerilemeyi önlemeye yardımcı olabilmektedir. Ancak, artan yaşam beklentisi balık stokları üzerinde büyük bir baskı oluşturmaktadır. Talebi karşılamak için alternatif omega-3 kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Sürdürülebilir bir omega-3 kaynağı olan krill yağının; omega 6/omega-3 oranını ayarlamaya yardımcı olarak, yaşla ilişkili beyin hasarını önleyebileceği düşünülmektedir.

Alzheimer, düşük beyin fosfatidilkolin içeriğine bağlıdır. Krill yağı; çoğunlukla kolin başı grubu ile yapılandırılmış, %40 oranından fazla fosfolipid formlu omega-3 yağ asitlerini içermektedir. Fosfatidilkolin takviyesi, ruhsal bozukluklarda terapötik potansiyele sahip olabilir.

Krill’in Kıkırdak Üzerine Etkileri

Osteoartrit; artiküler dejeneratif bir hastalıktır. Eklem instabilitesine ve hareket kaybına yol açar. Şu anda dünya çapında 150 milyondan fazla osteoartrit hastası bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde, 2030 yılına kadar 67 milyondan fazla osteoartrit hastası olacağı ve tedavisi için sağlık bakım maliyetlerinin artacağı tahmin edilmektedir. Osteoartritte kıkırdak dejenerasyonu için etkili bir tedavi yoktur. Hastalık modifiye edici antiromatizmal ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar semptomatik rahatlama için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu ilaçların; kardiyovasküler*, gastrointestinal* ve renal* hastalıklarla ilişkili yan etkileri bulunmaktadır.

METH Maruziyetinden Sonra Krill Yağı Desteğinin Oksidatif Enzim Sistemi Üzerine Etkileri

Metamfetamin (METH), birçok insan tarafından kötüye kullanılan ve son derece bağımlılık yapan psikostimulan bir ilaçtır. METH’nin anormal kullanımı beynin farklı bölgelerinde nörotoksisite oluşturur. Ayrıca METH maruziyeti, Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklara yatkınlığı destekleyen önemli bir risk faktörüdür.


Proliferasyon: Hücrelerin çoğalması, artması
İnhibe etmek: Engellemek, önlemek
Sinerji: Görevdaşlık, bir işi yapmak ve sonuçlandırmak için varılan ortak istek, güç
Kardiyovasküler: Kalp ve kan damarları ile alakalı
Gastrointestinal: Mide ve bağırsakları bir arada anlatan genel terim
Renal: Böbrekle ilgili, böbreğe ait olan

Burri, L. (2015). Krill Oil Supplementation and Cognitive Function. C. R. Preedy içinde, Diet and Nutrition in Dementia and Cognitive Decline (s. 1031-1038). Oslo, Norway.

Ulven, S. (2016). Metabolic Effects of Krill Oil. S. K. Raatz, & D. M. Bibus içinde, Fish and Fish Oil in Health and Disease Prevention (s. 333-339). Oslo, Norway.

Wang, K., Han, L., Zhu, Y., Liu, Y., Wang, J., & Xue, C. (2018). Antarctic Krill Oil Improves Articular Cartilage Degeneration Via Activating Chondrocyte Autophagy And Inhibiting Apoptosis in osteoarthritis Mice. Journal of Functional Foods(46), 413-422.

Xie, D., Jin, J., Sun, J., Liang, L., Wang, X., Zhang, W., . . . Jin, Q. (2017). Comparison of Solvents for Extraction of Krill Oil from Krill Meal: Lipid Yield, Phospholipids Content, Fatty Acids Composition And Minor Components. Food Chemistry(233), 434-441.

Xiong, Q., Ru, Q., Tian, X., Zhou, M., Chen, L., Li, Y., & Lia, C. (2018). Krill Oil Protects PC12 Cells Against Methamphetamine-İnduced Neurotoxicity by Inhibiting Apoptotic Response and Oxidative Stress. Nutrıtıon research(58), 84-94.


Exit mobile version