Karanfilin Faydaları Nelerdir?

Karanfil, Myrtaceae ailesinin içerisindeki 75 cinsten biri olan, Syzygium cinsine ait olup; bilimsel adı Syzygium aromaticum’dur. Endonezyanın Molluk (Malluca) adalarında bulunan, yaklaşık 8-12 metrelik karanfil ağaçlarında yetişmektedir. Brezilya, Hindistan, Sri Lanka, Madagaskar Tanzanya’nın Zengibar adası gibi birçok bölgede yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Ülkemizde ise, Antalya ilimizde ve çevresinde yetiştirilmektedir. Tropik ülkelerin kıyı bölgelerinde yetiştiği için yaprakları geniş olup, ağsı damarlanma gösterir ve dört mevsim yeşil kalır. Deniz seviyesinden maksimum 200 m yüksekliklere kadar yetiştirilebilir.

Karanfil çiçekleri pembe renkli olup, hoş bir kokuya sahiptir. Öğütüldükten sonra baharat olarak da kullanılmaktadır. Acımsı ve ekşi bir tada sahip olan bu baharat, çiçek tohumlarından elde edilmektedir. Çiçek tohumlarının yeşile dönmeden ve çiçeklenmeden olgunlaşma aşamasında toplanması, baharat olarak kullanılan karanfilin; odunumsu, siyah renkli ve güzel kokulu olmasını sağlar.

Karanfilin Tarihçesi

Çin imparatorları, misafirlerine ağız kokusundan dolayı karanfil dağıtmış ve halk arasında, diş ağrıları için karanfil kullanımı günümüze kadar devam etmiştir. Avrupa’da, kolera ve veba gibi salgın hastalıklarının görüldüğü dönemde hekimler; karanfilden yapılmış kolyeler takmış ve karanfilin antimikrobiyal özelliğinden faydalanılmıştır. 17 ve 18. yüzyıllarda İngilterede karanfilin maliyeti, altın ile eşdeğer görülmüştür.

Karanfildeki Kimyasal Bileşikler

Karanfil; birçok flavonoid, hidroksibenzoik asit, hidroksisinnamik asit gibi fenolik bileşiklerin bulunduğu, yüzyıllardır antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri açısından diğer tıbbi bitkilerin önüne geçmiştir. Ancak yapılan araştırmalarda, karanfilin bu özelliklerini ortaya çıkaran asıl biyoaktif bileşiklerin öjenol ve öjenil asetat olduğu bildirilmiştir.

Biyolojik Aktiviteleri

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı, birçok üniversite ve özel şirket dahilinde, gıdalar üzerine yapılan araştırmalarda; polifenol içeriği (öjenol ve öjenil asetat) ile antioksidan aktivite arasında bağlantı olduğu bulunmuş ve antioksidan aktivite içeriği açısından, baharatların ilk sırada yer aldığını, sonra meyve, tohum ve sebze şeklinde devam ettiği sonucuna varılmıştır.

Baharatlara bakıldığında, karanfil ilk sırada yer almaktadır. Hatta, karanfilin antioksidan özelliği bakımından nerdeyse a-tokoferol, BHA ve BHT kadar etkili olması dikkatlerden kaçmamıştır. Dolayısıyla, raf ömrünü uzatmak ve dayanıklılığını arttırmak için gıdalarda kullanılabilmektedir.

Oksidatif stres, beyinde hafıza ve öğrenme işlevlerini bozmaktadır. Antioksidanların en önemli görevlerinden biri oksidatif stresi azaltmasıdır. Deney hayvanlarında uygulanan çalışmalarda; antioksidanların öğrenme işlevlerini ve hafızadaki açıkların, tedavisinde katkıları olduğu görülmüştür.

Öjenol ve öjenil asetat; Escherichia coli, Bacillus cereus ve Staphylococcus aureus gibi patojen bakterilerine karşı bakterisidal etki göstermektedir. Gıdaya bulaşabilecek patojenlere karşı koruyucu özelliğe sahip olan Öjenol; spor ve misellere karşı ise antifungal aktivite göstermektedir.

Tüm bunların yanı sıra;

Dünya mutfaklarında ise çoğu zaman, turşulara, reçellere ve tatlılara aroma vermek amacıyla kullanılmaktadır.


Kaynakça
ALREFAİE, S. (2017). KARANFİL VE LİMON OTU ESANSİYEL YAĞLARININ ANTIOKSİDAN OLARAK KEKLERİN RAF ÖMRÜ ÜZERİNE ETKİSİ. Yüksek Lisans Tezi. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.
Diego Francisco Cortés-Rojas, C. R. (2014). Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 4(2), 90-96.
Kutlu, Z. (2013). MEYAN KÖKÜ (GLYCYRRHİZA GLABRA) VE KARANFİL (SYZYGİUM AROMATİCUM) BAHARATLARINDAN ELDE EDİLEN EKSTRAKTLARIN İNVİTRO ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Yüksek Lisans Tezi. Erzurum: ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.
Kwang-Geun Lee, T. S. (2001). Antioxidant property of aroma extract isolated from clove buds [Syzygium aromaticum (L.) Merr. et Perry]. Food Chemistry, 74(443-448), 443-448.

Exit mobile version