Karabiber Nedir? Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Besinin Adı
Türkçe:  Karabiber
İngilizce: Black Pepper
Latince: Piper nigrum

Vatanı ve İklimi:
Baharatların kralı olarak da bilinen karabiber; Piper nigrum L.’nin, olgunlaşan meyvelerinden elde edilir. Yetiştiği yerlerde ilk sırada Hindistan yer almakta ve Endonezya, Malezya gibi ülkeler takip etmektedir. Daha çok tropik bölgeler ve iklimlerde yetişmeye uygundur.

Bitkisel Özellikleri:
İçerdiği bazı uçucu yağlar karabibere lezzet verir. Acılık değerini belirleyen bir alkaloid olan piperin, içerdiği uçucu yağlar ve aroması karabiberin kalitesini belirler. Karabiber, antioksidan özellik gösteren 5 fenolik asit içerir. Bunlar; piperettin, pipericine, piperolein B, piperilin A ve piperanin‘dir. Kokusuz, yağsız ve tatsız olan bu bileşikler α-tokoferole nazaran daha yüksek antioksidan aktivite göstermektedir.

Faydaları ve/veya Zararları:
Piper nigrum, biyolojik olarak oldukça önemli bir türdür. Biyolojik özellikleri, farklı bilimsel çalışmalar tarafından incelenmiştir. Bulgulara göre çeşitli kimyasalları oksidasyondan korur. Aşının ve spartein*in biyoyararlılığını arttırır. Antidiyare, antidepresanantitümör, antitiroidik olarak ve kolon toksinlerine karşı olarak kullanılır. Gastrik rahatsızlıklara ve diyabet kaynaklı oksidatif strese karşı koruma sağlar. Mitokondriyal lipid peroksidasyonunu azaltır.

Bilgilendirme:
Piper nigrum, yüzyıllardır gıda olarak tüketilmesinin haricinde, ilaç veya haşere öldürücü olarak da kullanılmaktadır.

100 gram Karabiber’in besin değerleri:

CHO
(g)
Na
(mg)

I
(µg)

Vit. A
(µg)
52 44 5 19
Protein
(g)
K
(mg)
F
(µg)
Vit. C
(mg)
10,9 1260 50 0
Yağ
(g)
P
(mg)
Fe
(mg)
Vit. B³
(mg)
3,3 170 11,2 1,1
Kalori
(kkal)
Ca
(mg)
Mg
(mg)
Lif
(g)
284,9 430 190 13,1

 


Alkaloid: Alkaloidler bitki tarafından doğal olarak üretilen amin yapısında kimyasal bileşiklerdir. Bağımlılık yapıcı özellikleri ile de bilinirler.
Disfaji: Yutma güçlüğü
Spartein: Kalp ve dolaşım sistemi yetmezliğinde kullanılan alkaloit

A Randomized Trial of Olfactory Stimulation Using Black Pepper Oil in Older People with Swallowing Dysfunction. (2006, Eylül 7). Journal of the American Geriatrics Society, 1401-1406.
AHMAD, N., & FAZAL, H. (2012). Biological role of Piper nigrum L. (Black pepper): A review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 1945-1959.
PATIR, B., & EMİR ÇOBAN, Ö. (2010). Antioksidan Etkili Bazı Bitki ve Baharatların Gıdalarda Kullanımı. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi.
Piperine, a Major Constituent of Black Pepper, Inhibits Human P-glycoprotein and CYP3A4. (2002, Mart 26). The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.

Exit mobile version