Kakao İle Üretilen Beyaz Çikolata Mı, Yoksa Bitter Çikolata Mı Tercih Edilmelidir?

Kakao ağacı; tropikal, ılık, verimli ve düzenli yağış alan yerlerde yetişir. Yetişme alanı; Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint Adaları’dır. Yapılan çalışmalara göre, üretimin büyük bir çoğunluğunu Fildişi Sahilleri, daha sonra Gana, Endonezya, Nijerya ve Brezilya gibi ülkeler oluşturmaktadır.

Kakao ağacının boyu genellikle 6-7 metre olsa da, 15 metreye kadar uzayabilir. Çekirdek kısmı, kakao tohum cepleri içinde bulunur. Her cebin içinde 25-40 kadar çekirdek bulunmaktadır. Başlangıçta yeşil renkli olup, olgunlaşma ve cinsine göre renkleri; sarı, kırmızı ve kahverengi olabilir. Kabukların toplanarak, yarılır ve tohumlar çıkarılır. Bu tohumlar sırasıyla; fermantasyon, dış kabuğunu ayırma, yıkama, kurutma ve kavurma işlemlerinden sonra, kırılarak sert kabuk ve içi birbirinden ayrılır. İç kısım ısıtılır, öğütülür, un haline getirilir. İçecek olarak hazırlanırken; büyük bir fincan için bir çay kaşığı kakao, önce biraz su ile kaynatılır, daha sonra istenen miktarda şeker ve bir fincan süt ile tekrar kaynatılır. Sıcak servis yapılır.

Kakao’nun Faydaları

Kakao, içeriğinde yüksek miktarda şeker ve yağ bulunmasına rağmen, yüksek besin değeri içeriği ve sağlığa olumlu etkileriyle çok değerli bir besindir. Kakao ve çikolata; yorgunluğa karşı sinir sisteminin uyarılması, zihinsel yorgunluk, böbrek taşları, iştahsızlık ve anemi gibi rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.

Kakao, flavanoller ve polifenol yönünden zengindir. Flavanolce zengin kakao ve çikolata, antioksidan savunma sistemini güçlendirme özelliğine sahiptir. İnsan plazmasının antioksidan kapasitesini arttırır.

Kakao ve ürünlerinin tüketilmesinin insan beslenmesindeki önemi, içerdiği antioksidanlar sayesinde ön plana çıkarken, kabuğu ayrılmış kakao çekirdeği granülünün ise makro moleküller bakımından zengin içeriği, büyük önem taşımaktadır.

Protein %11.5
Karbonhidrat %7
Selüloz %9
Yağ %54

 

Mineral mg / 100 g
Fe 2.2
Cu 8.8
Mg 364.2
Zn 10.6
Na 2.5
Ca 170.8
P 195.8
K 2557.9

 

Kakao ve ürünleri damarda artan kan hızı akışı sonucunda yükselen kan basıncını, damar genişlemesine etki edip düşürerek antienflamatuar ve antitrombosit özellik gösterir. LDL kolesterolün azalmasına yardımcı olurken, HDL kolesterol düzeyini arttırarak kalp damar hastalıkları için olumlu etkiler barındırdığı tespit edilmiştir.

Kakao İle Üretilen Beyaz Çikolata Mı, Yoksa Bitter Çikolata Mı Tercih Edilmelidir?

Bitter çikolatanın koruyucu etkisi, kadınlarda erkeklere göre daha fazla olduğu bildirilmiştir. Yapılan çalışmalara göre; iki hafta süresince bitter çikolata tüketen sağlıklı erkek bireyler, iki hafta beyaz çikolata tüketen kontrol grubu ile karşılaştırılmış ve bitter çikolata tüketen grubun kontrol grubuna göre koroner dolaşımlarında önemli gelişmeler meydana geldiği bildirilmiştir. Dolayısıyla, beyaz çikolataya göre bitter çikolata tercih edilmesi daha sağlıklıdır.


Keen, C. L., Holt, R. R., Oteiza, P. I., Fraga, C. G., & Schmitz, H. H. (2005). Cocoa Antioxidants And Cardiovascular Health. American Society For Clinical Nutrition, 298-303.

Ploetz, R. C. (1634-1638). Cacao Diseases: Important Threats To Chocolate Production Worldwide . The American Phytopathological Society, 2006.

Yiğit, G. G., Cerit, İ., & Demirkol, O. (2018). Fonksiyonel Kakao Ve Kakao Ürünleri. The Journal Of Food, 702-715.


 

Exit mobile version