Hamilelikte Omega-3 Yararlı Mıdır? Omega-3 Yağ Asitlerinin Anne Ve Fetüs Sağlığına Etkisi Nelerdir?

Perinatal* beslenme sürecinde, omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin tüketimi, fetüs ve yeni doğan gelişimindeki önemli işlevlerinden dolayı son zamanlarda dikkat çekmektedir.

Yağlar, yüksek enerjiye sahip olmalarının yanı sıra; proteinlerle birleşerek lipoproteinleri oluşturmaları, kan lipit düzeylerinde rol oynamaları ve yapısında yağda çözünen vitaminleri (A, D, E ve K vitamini) bulundurmaları nedeniyle oldukça önemli bir yere sahiptir. Oda sıcaklığında sıvı halde bulunan çoklu doymamış yağ asitleri, insan yaşamının devamlılığı için gereklidir. İnsan vücudunda sentezlenemeyen ve temel yağ asitleri olarak isimlendirilen bu yağ asitleri; omega-3 ve omega-6 olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. EPA* ve DHA’ın* sentezlenmesinde görev alan alfa-linolenik asit, omega-3 yağ asitlerinin kaynağını oluşturmaktadır. Bu yağ asitleri; felç, kanser, kalp-damar hastalıklarının önlenmesi ve enflamatuvar bozukluklarda önemli rol oynamaktadır. DHA ve EPA’nın, nöronların* yenilenmesine yardımcı olup, retina* ile beyin hücrelerinin çoğalmasına katkı sağladığı bilinmektedir. Nöronlarda DHA seviyesinin düşmesi durumunda; hafıza kaybı, depresyon, görme bozuklukları ve şizofreni gibi problemler ortaya çıkabilmektedir.

Omega-6 yağ ve omega-3 asitleri; deniz algleri tarafından sentezlenmekte ve bu alglerin plankton ve diğer küçük deniz hayvanları tarafından tüketilmesi halinde, bu canlıların vücutlarına yerleşerek besin zincirine katılması sağlanmaktadır. Balıklardaki yağ asit kompozisyonu ve yağ oranı; vücut bölgeleri, tür, avlama mevsimi, beslenme ve cinsiyet gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Yağ miktarı %1-20 arasında değişiklik gösterebildiği gibi, omega-3 yağ asidi miktarı da balık türüne göre farklılık göstermektedir. Özellikle derin siyah etli olanlarda ve deniz balıklarında yağ asidi miktarı daha yüksektir. Kültür balıklarında bu oran biraz daha düşük olmasına karşın; somon, ton balığı, uskumru, sardalye gibi balıklar omega-3 yönünden oldukça zengindir.

Fetüs Üzerine Etkileri

Fetal beyin gelişimi; hamileliğin ikinci yarısından başlayarak, yaşamın ilk 2 yılına kadar devam etmektedir. Gebelik boyunca, fetüsün beyin ve retina gelişimi için; anneden bebeğe omega-3 yağ asitlerinin geçişi olmaktadır.

Hamilelik döneminde, doymamış yağ asitlerini tüketmek bebek sağlığı için önemlidir. DHA, fetüsün normal gelişimine katkı sağlayarak, retinanın %30-60’ının ve beyin zarının %15- 20’sinin oluşmasına yardımcı olmaktadır. Omega-3 yağ asitlerinin tüketilmesi ile; düşük, prematüre* bebek ve erken doğum risklerinin büyük ölçüde azaltılabileceği düşünülmektedir. DHA içeren besinleri almayan bir annede, yüksek kan basıncı ve doğum sonrası depresyon gibi olumsuzluklar görülebilmektedir. Hamileliğin özellikle son 3 ayında, anneden bebeğe önemli ölçüde omega-3 yağ asitleri iletilmektedir. Bu dönemde anne adayının bol miktarda balık tüketmesi önerilmektedir.

Omega-3 yağ asitlerinin, hem fetüs hem de annenin sağlığı üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla birçok çalışma yapılmıştır.

Gebelik Depresyonu

Hem bebeğin, hem de annenin sağlığını etkileyen ve sık görülen ruhsal bir bozukluk olan gebelik depresyonu; psikolojik, genetik, biyolojik, hormonal ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Gebelik depresyonunu etkileyebileceği düşünülen bir başka faktör ise, omega-3 yağ asididir.

Gebelikte depresif belirtiler ve depresyon görülme oranı %12-36 arasında değişmektedir. B6 ve B12 vitamini, çinko ve magnezyum minerallerinin yeterince alınmasının; serotonin hormonu üzerinde pozitif etki oluşturarak, depresyonun önlenmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Hamilelik sırasında veya postpartum* dönemde, depresyonun önlenmesinde veya tedavisinde, omega-3 yağ asitlerinin etkinliğini destekleyen kontrollü çalışmalardan elde edilen veriler azdır. Aşağıda bazı ilgili çalışmalar özetlenmiştir:

Omega-3 yağ asitleri yaşam için şarttır. Hamilelik sırasında, özellikle beyin ve gözlerde fetal büyümeyi desteklemek için, omega-3 gereksiniminin normalin üstüne çıkması muhtemeldir. Hamile kadınların, haftada iki kez balık ve deniz ürünleri tüketilmesi önerilmektedir. Mutlak risk düşük olsa da, daha fazla tüketmek civa toksisitesi riski taşıyabilmektedir.


Perinatal: Doğum süreci
EPA: Eikozapentanoik asit
DHA: Dokozapentanoik asit
Nöron: Sinir hücresi
Retina: Gözün en iç tabakası, ağ tabaka
Prematüre: Vaktinden önce, erken doğmuş bebek
İntrauterin: Rahim içinde bulunan
Postpartum: Doğum sonrası

Greenberg, J. A., Bell, S. J., Ausdal, W., “Omega-3 Fatty Acid Supplementation During Pregnancy”, Revıews In Obstetrıcs & Gynecology, 2008, Cilt 1, 162-169.

Kaya, Y., Duyar, H. A., Erde, M. E., “Balık Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı İçin Önemi”, E. Ü. Su Ürünleri Dergisi, 2004, Cilt 21, 4, 365-370.

Çakmakçı, S., Tahmas Kahyaoğlu, D., “Yağ Asitlerinin Sağlık Ve Beslenme Üzerine Etkileri”, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2012, 5(2), 133-137.

Gebauer, S. K., Psota, T. L., Harris, W. S., Kris-Etherton, P. M., “N-3 Fatty Acid Dietary Recommendations And Food Sources To Achieve Essentiality And Cardiovascular Benefits”, American Society For Nutrition, 2006, 83(1), 1526s-35s.

Koletzko, B., Lien, E., Agostoni, C., Böhles, H., Campoy, C., Cetin, I., Decsi, T., Dudenhausen, J., Dupont, C., Forsyth, S., Hoesli, I., Holzgreve, W., Lapillonne, A., Putet, G., Secher, N., Symonds, M., Szajewska, H., Willatts, P., Uauy, R., ” The Roles Of Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids İn Pregnancy, Lactation And İnfancy: Review Of Current Knowledge And Consensus Recommendations”, J. Perinat. Med., 2008, 1(36), 5-14.

Coletta, J. M., Bell, S. J., Roman, A. S., “Omega-3 Fatty Acids And Pregnancy”, Revıews In Obstetrıcs & Gynecology, 2010, 4(3), 163-171.

Makrides, M., Gibson, R. A., Mcphee, A. J., Yelland, L., Quinlivan, J., Ryan, P., “Effect Of DHA Supplementation During Pregnancy On Maternal Depression And Neurodevelopment Of Young Children”, American Medical Association, 2010, 304(15), 1675-1683.

Yeşilçiçek Çalık, K., Aktaş, S., “Gebelikte Depresyon: Sıklık, Risk Faktörleri Ve Tedavisi”, Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 2011, 3(1), 142-162.

Golding, J., Steer, C., Emmett, P., Davis, J. M., Hibbln, J. R., “High Levels Of Depressive Symptoms İn Pregnancy With Low Omega-3 Fatty Acid Intake From Fish”, Epidemiology, 2009, 20(4), 598-603.

Jensen, C. L., (2006) “Effects of n3 fatty acids during pregnancy and lactation”, Am J Clin Nutr, 83(1), 1452S-1457S


Exit mobile version