Bitki Çayları Nelerdir? Nasıl Hazırlanır? Hangi Hastalıkları Tedavi Ederken Kullanılır?

Bilim insanları ve beslenme uzmanları, yapılan son çalışmalar ile; besin yoluyla alınan antioksidanların, sağlık açısından önemli bir ajan olduğunu kabul etmektedir. Bunu sağlayan en önemli besin grubu, çeşitli fitokimyasalları ve yüksek oranda antioksidan özelliklere sahip bileşikleri içeren, sebze ve meyvelerden oluşmaktadır. Her kültüre ait yerel olarak tüketilen pek çok ürünün antioksidan içeriği ile ilgili birçok araştırma bulunmaktadır.

Bitkilerin tedavi amacıyla kullanımları insanlık tarihiyle birlikte başlamıştır. Binlerce yıl önce, bitkilerin tedavi edici gücü tanınmış, sağlıklı yaşayabilmek için bitkilerden yararlanılmıştır. Modern tıpta kullanılan pek çok ilacın bitkilerden elde edildiği bilinmektedir.

Bitkisel tedavide; taze bitkinin sıkılarak suyunun tüketimi, çiğ olarak tüketim, uçucu yağlar, çaylar ve ekstreler şeklinde kullanımlar bulunmaktadır. Hafif geçici vakalarda bitki banyosu, çaylar ve uçucu yağlar tercih edilirken, daha ciddi vakalarda ise standardize hazır ekstreler tercih edilmektedir. Çay gibi geniş tedavi aralığı olan bitkilerin, hazır ekstrelerinin Sağlık Bakanlığı onaylı olan ürünleri öncelikli tercih edilmesi önerilmektedir.

Bitki Çayı Hazırlama Teknikleri

Bitkinin yaprak ve çiçek gibi yumuşak kısımlarının kullanılarak demlenmesi işlemidir. Uçucu yağ içeren bitkiler için de demleme tercih edilmektedir. Her defasında taze olarak hazırlanması, bakteriyel kontaminasyondan kaçınmak için etkili bir yöntemdir. Demlik ya da bardağa bir miktar kurutulmuş bitki parçası ve bir miktar kaynar su eklenerek, 5‐10 dk bekletilmesi ile gerçekleşir.

Bitkinin tohum, kabuk ve kök gibi sert kısımlarının kullanılarak kaynatılması işlemidir. Her defasında taze olarak hazırlanması, bakteriyel kontaminasyondan kaçınmak için etkili bir yöntemdir. Tercihen cam/porselen demliğe bir miktar kurutulmuş bitki parçası ve bir miktar soğuk su eklenerek, 5‐10 dk kaynatılması ile gerçekleşir.

Hatmi kökü ve keten tohumu gibi müsilaj içeren bitkiler için uygundur. Tercihen cam bir şişeye küçük parçalara bölünmüş bitki parçasının üzerine su eklenerek, şişenin ağzı sıkıca kapatılır. Oda ısısında ve karanlık bir yerde 6‐8 saat bekletilir. Belli aralıklarla çalkalanması daha iyi bir sonuç verecektir. Gün boyu kullanılacak miktarda hazırlanması önerilmektedir.

Bazı Rahatsızlıkları Tedavi Etmek Amacıyla Kullanılan Tıbbi Bitkiler

Yerel Ad Bilimsel Ad Aile Bitki Kısmı Sağlık Yararları
Sinameki Cassia auriculata Leguminosae Kurutulmuş yapraklar, çiçekler Antihiperglisemik
Papatya Matricaria chamomilla Compositae Kuru çiçekler Antioksidan, Hipokolesterolemik,
Antikanser, Antiinflamatuvar
Kişniş Coriandrum sativum Maydanozgiller Kurutulmuş Meyveler Antioksidan, Antibakteriyel, Hipokolesterolemik, Antikanser, Antiinflamatuvar
Dağ Çayı Sideritis condensate Lamiaceae Kurutulmuş hava parçaları Antioksidan, Antibakteriyel
Nane Çayı Mentha piperita Lamiaceae Kurumuş yapraklar Antioksidan, Antitümör
Mate Çayı Ilex paraguariensis Aquifoliaceae Hipokolesterolemik, Kardiyovasküler sistem koruyucu
Adaçayı Salvia officinalis Lamiaceae Karaciğer antioksidan durumunu artırır
Kuşburnu Rosa canina Meyve Antiinflamatuvar
Rooibos Aspalathus linearis Antioksidan,
Antikanser
Zencefil Zingiber officinale Kök-Sap Antiinflamatuvar, Hipoglisemik

 

Zengin bir kumarin, C vitamini ve riboflavin kaynağıdır. Meyvelerin yanı sıra, yaprak, sap ve kabukları geleneksel tıpta; dizanteri, diyare ve diğer çeşitli bağırsak şikâyetleri için kullanılmaktadır. Bu meyvenin farklı kısımları için; antidiyabetik*, antihiperlipidemik, antiviral*, antifungal*, antibakteriyel*, antikanser ve anti-inflamatuar* etkileri olduğu bildirilmiştir.

Geleneksel tıpta; infantil kolik, alerji, astım ve dermatolojik* sorunların hafifletilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Güçlü antioksidan* ve antimutajenik* aktiviteler göstermektedir. İçeriğinde düşük seviyelerde bulunan krizoeriolün, insanlarda vasküler hastalıkların  tedavi edilmesi ve önlenmesinde potansiyel bir ajan olduğu bildirilmektedir.

Diüretik*, antioksidan, anti-enflamatuvar, antimutajen, lipid düşürücü ve merkezi sinir sistemi uyarıcı etkileri gibi sağlığı teşvik edici özelliklere sahiptir.

Kuru çiçek başlarından elde edilen papatya çayı, Avrupa’da yaygın olarak tüketilmektedir. Papatya, orta düzeyde antioksidan ve antimikrobiyal* aktiviteye sahiptir. Ek olarak, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar; papatya için güçlü anti-enflamatuar, antimutajenik ve kolesterol düşürücü aktiviteler gösterdiğini bildirmektedir. Ayrıca, papatya çayın bazı antispazmotik* ve anksiyolitik* etkileri de gösterilmiştir.

Unutulmamalıdır ki; ilacı zehirden ayıran tek şey, dozudur. Bu nedenle, her ilaç gibi bitkisel ürünlerin de, ilaç‐besin etkileşimleri ve ilaç‐ilaç etkileşimleri gibi yan etkileri olduğu bilinmeli, hekim ve diyetisyenin uygun gördüğü hastalarda kullanılmalıdır.

Bitkisel çayları; özellikle gebeler, emziren anneler ve çocuklar hekim ve diyetisyene danışarak kullanmalıdır.


Antidiyabetik: Diyabet hastalığına karşı etkili olan, kan şekerini düşüren
Antiviral: Virüslerin zararlı etkilerini önleyen, virüslere karşı etkili
Antifungal: Mantarların üremesine engel olan veya öldüren
Antibakteriyel: Bakterilerin yaşamasını durduran veya üremesini önleyen
Anti-inflamatuar: İltihap oluşumunu önleyici
Dermatoloji: Deri hastalıkları ile ilgili, cildiye.
Antioksidan: Canlı organizmalardaki toksinleri atmaya yarayan madde
Antimutajenik: Mutajenin etkisini değiştiren ya da mutasyon hızını düşüren herhangi bir madde
Diüretik: İdrar çıkışını arttıran
Antimikrobiyal: Mikroorganizma tarafından sentetik olarak elde edilen ya da üretilen ve mikroorganizmaları gelişmesini baskılayan ya da öldüren, gıdalarda istenmeyen fakat herhangi bir sebeple bulunma olasılığı olan maya, küf, bakteri, patojen ya da patojen olmayan her türlü mikroorganizmayı ortamdan yok etmek, çoğalma ya da faaliyetlerini önlemek için gıdalara katılan kimyasal madde
Antispazmotik: Sinir krizlerini teskin eden veya önleyen (ilaç), kulunç giderici

Yüce Dursun, B. Çeşitli Bitki Çaylarının Monoamin Oksidaz İnhibisyonlarının Ve Antioksidan Etkilerinin Belirlenmesi. Trakya University Journal of Natural Sciences. Cilt 18, 2, s. 105-113.

Büyükbalci, A., El, S.N. Determination of In Vitro Antidiabetic Effects, Antioxidant Activities and Phenol Contents of Some Herbal Teas. 63, Plant Foods Hum Nutr, 2008, Cilt 27–33.

Üstü, Y., Uğurlu, M. Fitoterapide Bitkisel Çaylar. 1, Ankara Med J, 2018, s. 137‐40 .

Faydaoğlu, E., Sürücüoğlu, M.S. Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi. 1, Kastamonu Üni., Orman Fakültesi Dergisi, 2011, Cilt 11, s. 52-67.

Chandrasekara, A., Shahidi, F. Herbal beverages: Bioactive compounds and their role in disease risk reduction – A review. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 2018, s. 1-8.


Exit mobile version