Sporcularda Protein Alımı Nasıl Olmalıdır? Protein Takviyelerinin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Beslenme ile yeterli düzeyde protein tüketilmesi, düzenli olarak yapılan uzun süreli egzersizlerde oluşan fizyolojik stresi kontrol etmede temel bir konudur. Sağlıklı bir diyetin protein içeriği, günlük alınan enerjinin %15-25 arasındadır. Fakat, sporcularda enerji alımı ve harcaması daha fazla olduğundan protein gereksinimleri biraz daha fazladır.

Sporcuların protein gereksinimi belirlenirken genel beslenme durumuna bakmak önemlidir. Karbonhidrat ve yağdan yeterli bir diyet tüketen sporcular, çok yüksek proteinli diyet tüketen sporculara göre daha az protein kullanarak enerji tüketirler. Böylelikle kas kütlesinin arttırılması için gerekli protein korunmuş olur. Kas gücü ve kas kütlesinde artış, ancak egzersiz ve diyet birlikteliği ile mümkün olabilmektedir. Proteinler, özellikle dayanıklılık egzersizlerinden sonra iskelet kaslarının onarılmasını ve yeniden yapılanmasını sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırır.

Sağlıklı bireylerde günlük protein gereksinimi 0.8 g/kg iken, sporcular için protein alım önerileri günümüzde 1.3-1.8 g/kg/gün düzeyine ulaşmış durumdadır. The Academy of Nutrition and Dietetics ve Dietitians of Canada and the American College of Sports Medicine, sporcular için antrenmana bağlı olarak vücut kütlesinin kg’ı başına 1.2-2 gram protein önermektedir. Ayrıca, protein alımının gün içinde aralıklı olarak, egzersizlerden sonra olması gerektiği belirtilmiştir.

Yapılan Çeşitli Araştırmalara Göre;

Whey Proteini Kullanımı

Birçok sporcu ve vücut geliştirici, kas kuvveti ve büyümesini arttırmak amacıyla whey proteini kullanır. Whey proteini, peynir altı suyundan üretilir. Yapısında yüksek miktarda aminoasit zinciri bulundurması, protein sentezine destek sağlamakta ve yoğun egzersizle azalan karbonhidrat depolarına da katkıda bulunmaktadır. Ayrıca; bağışıklığı koruyuculuğu, antibakteriyel özelliği, antioksidan etkileri ve mide-bağırsak dokularında hasarı önlemede etkili olması gibi çok sayıda görevi bulunmaktadır.

Kolostrum Kullanımı

Halk arasında “ağız sütü” olarak bilinen kolostrum; protein içeriği yüksek, bağışıklık sistemini güçlendiren, büyüme faktörleri içeren ve kas-iskelet sisteminde yeniden yapılanmayı sağlayan bir salgıdır.

Buna rağmen kolostrum, sporcular arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Çünkü;

Yüksek Miktarda Protein Tüketiminin Sonuçları

Proteinlerin sindirilmesiyle açığa çıkan üre vb. artık ürünler, böbrekler tarafından uzaklaştırılır. Dolayısıyla yüksek doz protein tüketimi, fazla miktarda su ve elektrolit kaybı ile sonuçlanır. Böbrek ve karaciğerde sorunlar meydana gelebilir. Kalsiyum atımı da artarak sakatlanma riski yükselir.

Sonuç olarak;


Dietary Protein Intake and Distribution Patterns of Well-Trained Dutch Athletes. Gillen, Jenna B., ve diğerleri. 2016. Amersfoort, 2016, s. 9,10,11.

Egzersizde Makro Besin Ögelerinin Planlanması. Karagöz, Mustafa Fevzi ve Şanlıer, Nevin. 2018. Ankara : yazarı bilinmiyor, 2018, s. 47.

Ersoy, Gülgün ve Hasbay, Aylin. 2008. Sporcu Beslenmesi. Ankara : Sağlık Bakanlığı, 2008, s. 16.

Kolostrumun Özellikleri ve Sporcularda Kullanımı. Kıvrak, Ali Osman ve Uçar, Gürkan. 2012. Konya, 2012, s. 140,141.

Protein “requirements” beyond the RDA: İmplications for optimizing health. Phillips, Stuart M., Chevalier, Stéphanie ve Leidy, Heather J. 2016. Canada, 2016, s. 568,569.

Protein And The Athlete-How Much Do You Need? Caspero, Alexandra. 2017. California, 2017, s.1.

Protein For The Teen Athlete. American Academy of Pediatrics. 2011, s. 1.

Turan, Ersan. 2016. Egzersiz Modeli Oluşturulan Ratlarda Whey Proteini Kullanımının Testis Dokusu ve Spermatogenez Üzerine Olan Etkileri. Erzurum : yazarı bilinmiyor, 2016, s.1,2,44.

Yalçın, Birgül. 2016. Kolostrum Takviyesi Alan Sporcularda Dallı Zincirli Aminoasit Düzeyleri. Konya, 2016, s. 49,50,51.


Exit mobile version