Akkermansia Muciniphila Nedir? Etkileri Nelerdir?

Mikrobiyota öneminin anlaşılması ve ayrıntılı inceleme imkanlarının oluşması ile mikrobiyota değişimlerinin detaylı araştırılması gündeme gelmiştir. En karmaşık bakteri topluluğu insan vücudunda kalın bağırsaklarda yaşamaktadır. Bu durum; türler arasında ilişkilerin olduğu bir ekosistem oluşturmaktadır.

2004 yılında Murriel Derrien tarafından karakterize edilen Akkermansia Muciniphila; insan bağırsak mikrobiyotasında, toplam bakterilerin %0.5-5’ini oluşturan bir bakteri türüdür. Bu keşif, insan vücudunun kendi prebiyotiklerini veya mikrobiyal substratlarını ürettiği fikriyle başlatılmıştır. Ayrıca, anne sütünde bulunduğu tespit edilmiştir.

Metabolik hastalıkların tedavisinde; insülin direnci, ateroskleroz ve lipid metabolizma bozuklukları tedavi edilirken, bağırsak mikrobiyotasını hedef alan tedaviler de göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, dislipidemi ve obezite gibi hastalıklarda prebiyotik ve probiyotik ağırlıklı beslenme ön plana çıkarılmalıdır.

Günümüzde A. Muciniphila; obezite, diyabet, karaciğer hastalıkları ve kardiyometabolik bozukluklarla ilişkili metabolik sorunları iyileştirmek için yeni bir potansiyel aday olarak kabul edilmektedir.


Fatih Kuzu. (2017). Bağırsak Mikrobiyotasının Obezite, İnsülin Direnci ve Diyabetteki Rolü. J Biotechnol and Strategic Health Res, 68-80.

Patrice D. Cani, Willem M. de Vos. (2017). Next-Generation Beneficial Microbes: The Case of Akkermansia muciniphila. Next-Generation Beneficial Microbe, 1-8.

Racha El Hage, Emma Hernandez-Sanabria, Tom Van de Wiele. (2017). Emerging Trends in “Smart Probiotics”: Functional Consideration for the Development of Novel Health and Industrial Applications. Next Generation Probiotics for Health and Industry, 1-11.

Yüksel Altuntaş, Adnan Batman. (2017). Mikrobiyota ve metabolik sendrom. Turk Kardiyol Dern Ars , 286–296 .


Exit mobile version