Bebek Bisküvisi Sanıldığı Kadar Masum ve Sağlıklı Mı? Bebek Bisküvileri Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

Yaşamını sürdürmek için ihtiyaçlarının giderilmesinde anneye bağımlı olan bebeğin, sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için anne ve bebek arasında karşılıklı ilgiye dayanan başarılı bir beslenme sağlanmalıdır. Bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişimi açısından anne sütü en başarılı ve en iyi beslenme yoludur.

Anne sütü ile beslenme ilk altı ay boyunca, su dahil hiçbir ek gıda almadan bebeğin optimal büyüme ve gelişimi için tek başına yeterli olacaktır. Bu süre içerisinde ek gıdaya erken başlamak; anne sütü alımının azalmasına ya da emzirmenin kesilmesine sebep olabilir.

UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü; bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay sadece anne sütü almalarını, bebekler ancak altı aylık olduktan sonra katı ve sıvı ek gıdalara başlanmasını ve bu tamamlayıcı gıdaların yanı sıra en az iki yaşına kadar anne sütüne devam edilmesini önermektedir.

Tüm bunlara rağmen günümüzde yalnızca anne sütüyle besleme oranı istenilen düzeyde değildir. Dünyada ilk altı ayda yalnıza anne sütü ile beslenme oranının %37, anne sütü ile birlikte ek gıda verme oranının ise %55 düzeyinde olduğu saptanmıştır.

Bisküvilerin, hem üretici hem de tüketiciler tarafından giderek daha fazla tercih edilen gıda maddeleri arasına girmesinde; tüketime hazır olması, kolay taşınabilirliği, raf ömrünün uzun olması ve farklı çeşitlerde ucuz satın alınabilirliği olması gibi faktörler rol oynamaktadır.

Bebek bisküvisi için izin verilen minimum demir ve çinko içeriği, Türkiye standardı ile 10mg Fe/100g ve 5mg Zn/100g bebek bisküvisi olarak belirlenmiştir. Çeşitli bisküvilerin demir ve çinko içeriklerini belirlemek amacıyla yapılan bir çalışmanın sonucuna göre; demir seviyeleri sınırlı bir aralıkta bulunmuştur. Buna karşın, incelenen iki bebek bisküvisi markasında çinko içeriğinin izin verilen minimum seviyeden düşük olduğu bulunmuştur. Farklı bisküvilerdeki (petibör, bebek bisküvisi vs.) demir konsantrasyonu 1.21-15.96mg/100g arasında değişirken, çinko konsantrasyonu ise 0.58-2.5mg/100g arasında bulunmuştur. Çalışmada incelenen farklı bisküviler arasından en yüksek demir konsantrasyonu bebek bisküvisi olarak belirlenmiştir.

Bebek Bisküvisinin Şeker Profili

Bebek Bisküvisindeki HMF (5-hidroksimetilfurfural) ve Akrilamid

Kraker ve bisküvilerin yüksek seviyelerde akrilamid içerebileceği ve bu yiyeceklerin halk sağlığı açısından ciddi riskler oluşturabileceği bilinmektedir. Bu yiyecekler özellikle çocuklar tarafından yaygın olarak tüketildiği için çocukların akrilamid maruziyetinin erişkinlerinkinden daha yüksek olduğu bildirilmiştir. Akrilamide maruz kalmak; tüketiciler için potansiyel olarak kanserojen olması nedeniyle endişe verici bir durumdur.

HMF (5-hidroksimetilfurfural) ve akrilamid; gıdalarda ısıtma, pastörizasyon ve pişirme gibi ısıl işlemler sonucu oluşan maillard reaksiyonu ürünü bileşiklerdir. Maillard reaksiyonunun ilerleyen aşamalarında arzu edilmeyen bu bileşikler açığa çıkmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar; HMF ve akrilamidin sitotoksik, genotoksik ve karsinojenik etkilerinin de bulunabileceğini ortaya koymuştur. Bisküvilerde yapılan araştırmalarda farklı pişirme sıcaklıkları ile hamur bileşenlerinden dolayı farklı seviyelerde HMF ve akrilamid bulunabildiği belirlenmiştir.

Avrupa Birliği Komisyonunca alınan karar doğrultusunda HMF aroma maddesi olarak gıda üretiminde kullanılmaktadır. EFSA (European Food Safety Authority); HMF’nin, gıda üretiminde toplam kullanım miktarının tüketici toplamına oranlanması ile insanların günlük olarak HMF’ye maruz kalma miktarını 0.012 µg/kişi başı olarak belirlemiştir. Bisküvilerde akrilamid konsantrasyonunun 150 ng/g altında olması ve HMF konsantrasyonu ile esmerleşme artışının önlenmesi için 160°C’de 25 dakika süreyle pişirme önerilmektedir.

Bebek Bisküvisindeki Trans Yağ Asidi

Bisküvilerin tercih edilmesindeki en büyük etkenler şüphesiz ki tüketime hazır olması, kolay taşınabilir olması, raf ömrünün uzun olması ve farklı çeşitlerde ucuz satın alınabilirliğidir. Bebeklere verebilecek en güvenilir, sağlıklı ve temiz içerikli besin anne sütüdür. Bebek bisküvilerinin içerisinde yer alan besin öğeleri ve sıklıkla ambalaj üzerinde vurgu yapılan vitamin ve minerallerin, bebek 6 aylıktan küçük ise anne sütü ile, 6 aylıktan büyük ise anne sütü ve ek besinlerle daha sağlıklı şekilde doğal gıdalarla karşılanabileceği unutulmamalıdır.


Sitotoksik: Hücrelerin ölümüne sebep olan
Genotoksik: DNA’yı zehirleyerek mutasyon ya da kansere sebep olabilen madde ile ilgili

Sivri, B. B., Özpulat, F., Büyükmumcu, M., & Hemşirelik, K. (2014). 0-6 Aylık Bebeği Olan Annelerin Katı Gıdaya Geçiş Süreci ve Emzirmeye İlişkin Bilgi Ve Uygulamaları. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 5(1), 59-65.

Yoldaş, H., Özden, A. T., Çağatay, P., Gökçay, G., & Garipağaoğlu, M. (2016). 9-12 Aylık Bebeklerde Demir, Çinko ve Kalsiyum Tüketimi. Turkiye Klinikleri Journal of Health Sciences, 1(1), 8-15.

Özkul Sağlam, N., Bülbül, L., Yaroğlu Kazancı, S., & Hatipoğlu, S. S. 24-48 Ay Arası Çocukların Anne Sütü Alımı ve Tamamlayıcı Beslenme Tercihlerine Etki Eden Faktörler. Şişli Etfal Tıp Bülteni.

Boyacı Gündüz, C. P., Bilgin, A. K., & Cengiz, M. F. (2017). Acrylamide Contents of Some Commercial Crackers, Biscuits and Baby Biscuits. Academic Food Journal/Akademik Gıda, 15(1).

Baysal, I., & Aksoydan, E. Ağız Hastalıklarında Beslenme.

Samlı, G., Kara, B., Cöbek Ünalan, P., Samlı, B., Sarper, N., & Gökalp, A. S. (2006). Annelerin Emzirme ve Süt Çocuğu Beslenmesi Konusundaki Bilgi, İnanış ve Uygulamaları: Niteliksel Bir Araştırma.

Uzunlu, S., & Herken, E. N. (2016). Bisküvilerde Hmf ve Akrilamid Varlığının Önemi. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 3(1), 138-142.

Aktaç, Ş., Garipağaoğlu, M., Gökçay, G., & Akman, Z. (2015). Çocuk Sağlığı İzlem Polikliniğinde Takip Edilen Dokuz ve On İki Aylık Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme Uygulamaları ve Besin Ögesi Alımlarının Belirlenmesi. Journal of the Child/Cocuk Dergisi, 15(2).

Daglioglu, O., Tasan, M., & Tuncel, B. (2000). Determination of Fatty Acid Composition and Total Trans Fatty Acids of Turkish Biscuits by Capillary Gas-Liquid Chromatography. European Food Research and Technology, 211(1), 41-44.

Doner, G., & Ege, A. (2004). Evaluation of Digestion Procedures for the Determination of Iron and Zinc in Biscuits by Flame Atomic Absorption Spectrometry. Analytica Chimica Acta, 520(1-2), 217-222.

Kahyaoğlu, G. (2006). Gıda Maddelerinde Trans Yağ Asiti İçeriklerine Ait Verilerin Toplanması Ve Değerlendirilmesi (Master’s Thesis, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).

Parlak, A., & Çetinkaya, Ş. (2008). Oyun Çocukluğu Dönemi Obez Çocuğun Ve Ailelerinin Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 11(3), 59-68.

Elliott, C. D., & Conlon, M. J. (2015). Packaged Baby and Toddler Foods: Questions of Sugar and Sodium. Pediatric Obesity, 10(2), 149-155.

Elliott, C. D. (2010). Sweet And Salty: Nutritional Content and Analysis of Baby and Toddler Foods. Journal Of Public Health, 33(1), 63-70.


Exit mobile version