Rafine şekersiz, katkısız doğal ve yapımı çok kolay olan fıstık ezmesiyle, kahvaltılarımıza enerji getirelim ve güne zinde başlayalım.
Fıstık ezmesi ara öğün olarak; hem spor sonrası, hem de rafine şeker kullanılmadığından, çocuklu evler için de güzel alternatif olacaktır. Çünkü, hem protein kalitesi yüksek, hem şeker ihtiyacını karşılayan, hem de çok faydalı yağ asitleri, E vitamini ve mineral (potasyum) içerir. Aynı zamanda, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu özellik taşır.
- “Ev Yapımı Fıstık Ezmesi”nde kullanacağımız malzemelerin yararlarına bir göz atalım;
Hurma:
Şeker içeriği (%44-88) yüksek olmasına rağmen; glisemik indeksi düşük, lif içeriği yüksek, sağlıklı bir besindir. Özellikle, potasyum (muzdan 2,5 kat fazla) olmak üzere, kalsiyum, magnezyum, demir gibi minerallerden ve A, B1, B2, B3, C gibi vitaminlerden zengindir.
- Oksidasyon, kanser ve birçok metabolik hastalıktan koruduğu için antioksidan olarak bilinir. Antikor üreterek bağışıklığı güçlendiren hurmanın, mide ülserini iyileştirici etkileri vardır.
Hamur işlerine hurma eklendiğinde daha kolay sindirilir. Bağırsağın boşalma hızını yavaşlatarak daha uzun süre tok tutar. Diyabet hastalarının güvenle tüketebileceği hurma, diyetlerde enerji ve mineral ihtiyacını karşılayabilmektedir. Ayrıca, yüksek demir ve mineral içeriği ile, hamilelik ve emzirme süresince tüketilmesi yararlı olabilir.
Yer Fıstığı:
Güney Amerika kökenli, kabuklu meyvelerden olan yer fıstığı; omega-6 yağ asidinin asıl kaynaklarından birini oluşturur. Protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminlerden (özellikle E, K, B1, B3 vitaminleri) zengin olduğu için porsiyon kontrollü tüketilmesi yararlı olacaktır.
- 100 gramında 10 mg. E vitamini içeren yer fıstığı; protein, tokoferoller ve fenolik maddeler gibi antioksidan bileşenler içerdiğinden, çeşitli çocuk mamalarına ve proteini düşük gıdalara besin değerini yükseltmesi için eklenir.
Hindistan Cevizi Yağı:
Hindistan cevizi yağı, yaklaşık olarak %90 doymuş yağ ve %9 doymamış yağ içerir. Fakat içerisindeki doymuş yağlar, hayvansal yağlardaki doymuş yağlardan farklıdır. Hindistan cevizi yağının, içerdiği yağların %50’sinden fazlası laurik asit gibi, orta zincirli yağ asitleri olup, en iyi doğal laurik asit kaynağıdır.
- Hindistan cevizi yağı; diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi çok çeşitli kronik sağlık sorunlarına karşı koruyucu potansiyele sahip olup, bulaşıcı hastalıkları önleme etkisi vardır.
Hindistan cevizi yağının; CMV, Epstein-Barr, grip, lösemi ve hepatit C virüsleri gibi, çeşitli virüslere karşı etkili olduğunu bildiren çalışmalar mevcuttur. Hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asitleri, bu virüslerin zarlarını bozarak oluşmasına ve olgunlaşmasına engel olur. Dolayısıyla enfeksiyonlar kontrol altına alınabilir.
Fıstık Ezmesi Tarifi (50 g)
Malzemeler:
- 1 su bardağı tuzsuz fıstık
- 5-6 adet önceden sıcak suda bekletilmiş hurma
- 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
Hazırlanışı:
- Fıstıkların kabukları soyulur (kabukları kalırsa tadı acımsı olur).
- Soyulmuş fıstıklar 7-8 dk kadar tavada kavrulur. Eğer hazır temizlenmiş, kavrulmuş fıstık aldıysanız, sadece ısıtmanız yeterli olacaktır.
- Kavrulan fıstıklar robot yardımıyla yavaş yavaş püre kıvamına getirilir.
- Kıvama gelen fıstığa, sıcak suda yumuşayan hurmaların kabuğu soyulup eklenerek biraz daha karıştırılır. Eğer daha tatlı olmasını isterseniz bal veya pekmez de ekleyebilirsiniz.
- En son olarak hindistan cevizi yağı eklenerek, robot ile çekmeye devam edilir.
- Hazır hale gelen fıstık ezmesi, boş bir kavanoza koyularak buzdolabında muhafaza edilir.
Dikkat!
Fıstık ezmemizin az miktarları bile yüksek enerji vereceğinden, enerji açıkları bu besinlerin tüketilmesiyle kapatılabilir. Dolayısıyla tüketilen miktara dikkat etmek gerekir.
- Günde 1 tatlı kaşığı (90 kcal) tüketimi önerilir.
- İçinde katkı maddesi olmadığı için küçük miktarlarda hazırlamak önemlidir.
- Buzdolabında 1 hafta muhafaza edilir.
Afiyet olsun.
Aygül İ., Güleşçi N., Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi:2016;5(1) 109 “Beslenmede Yer Alan Antioksidan ve Fenolik Madde İçerikli Çerezler”
Boateng L, Ansong R, Owusu W and Steiner-Asiedu M., Ghana Med J. 2016 Sep; 50(3): 189–196., “Coconut oil and palm oil’s role in nutrition, health and national development: A review.” (PubMed)
Karabudak E., (2012), “Vejeteryan Beslenmesi”, 2. Basım: Reklam Kurdu Ajansı Org. Tan. Tas. Rek. San. Tic. Ltd. Şti., 29-35