Sporcu İçeceklerine Alternatif Olabilecek İçecekler

Hayati önem taşıyan hidrasyon durumunu korumak, sporcularda egzersiz performansını doğrudan etkileyebilir. Bu nedenle, optimal rehidrasyon stratejilerini belirlemek için birçok çalışma yapılmıştır. Su tüketimi, birçok birey için yeterli bir rehidrasyon yaklaşımı olsa da, kuvvet eğitimine katılan vb. sporcularda, diğer besin maddelerine ek olarak; su-karbonhidrat veya karbonhidrat-elektrolit karışımlarının alınmasını gerekebilir. Böyle bir yaklaşımın, tek başına sudan daha üstün olduğu bildirilmiştir. Genellikle uzun süreli, akut yorucu egzersiz yapan bireyler için ideal öneri olarak kabul edilmektedir

Enerji İçecekleri

Son 30 yıldır popüler olan enerji içecekleri, fiziksel performans ve kafeinden kaynaklı zihinsel performans (hafıza, dikkat vb.) üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülen hipertonik içeceklerdir. İçerdikleri taurin, glukoronolakton gibi uyarıcı etkili maddeler hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Enerji içecekleri; Türk Gıda Kodeksi yönetmeliği enerji içecekleri tebliğinde (tebliğ no 2006/47) “bileşimindeki yararlanılabilir karbonhidrat içeriği nedeniyle, insan vücuduna enerji sağlayan ve ürün özelliklerinde limitleri belirlenen fonksiyonel maddeleri, vitamin ve mineralleri de içerebilen içecekleri ifade eder” şeklinde tanımlanmaktadır. Enerji içecekleri tebliği kapsamındaki ürünlerin etiketinde; “Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite sırasında ve sonrasında rehidrasyon amacıyla tüketilmemelidir. Günlük 500 ml’den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.” uyarıları yer almaktadır.

Yetişkinlerde uzun süreli enerji içeceği tüketimi, içeriğindeki yüksek kafeine bağlı olarak kemik mineral yoğunluğunda kayba yol açmaktadır. Ayrıca, yüksek enerji alımı sonucu, ağırlık kazanımına yol açmaktadır. Çocuk ve adölesanlarda ise uzun süreli enerji içeceği kullanımı hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Sağlık riskini azaltmak için enerji içecekleri;

Yeni Bir Sporcu İçeceği: SÜT

Süt; Dayanıklılık egzersizleri sonrası, toparlanma içeceği olma yolunda büyük potansiyele sahip olan süt; akut kas protein sentezini, kas protein dengesini geliştirmektedir.

Birçok sporcu içeceğiyle aynı miktarda karbonhidrat (glukoz, maltodekstrin, laktoz) içermektedir. Sütte 3/1 oranında bulunan kazein ve whey proteinleri, daha yavaş sindirim ve emilim ile, kan aminoasit düzeyinin artmasını sağlar. Terleme ile kaybedilen elektrolitleri, doğal yapısında bol miktarda barındıran süt; zengin dallı zincirli aminoasit içeriğiyle, kas ve protein metabolizmasında olumlu etkilere sahiptir.

Süt; yoğun besin öğesi içeriğiyle, sporcu içeceklerinden daha zengin bir içecektir. Az yağlı seyreltilmiş sütler, egzersiz sonrası dönem için güvenli ve etkin bir sporcu içeceği olabilir. Beslenme; sporcuda performansı önemli ölçüde etkilemekteyken, süt ve süt ürünlerinin karbonhidrat, protein, yağ, aminoasit, vitamin ve mineraller açısından iyi bir kaynak olması, sütü avantajlı bir alternatif haline getirmektedir.

Kas protein sentezi desteklenmesinde, farklı protein kaynaklarının farklı etkileri olabilmektedir. Süte kıyasla, soya emiliminin daha fazla ancak kısa süreli, sütün ise; daha az ama uzun süreli hiperaminoasidemiye neden olup, net dengeyi daha çok arttırdığı düşünülmektedir.

Süt ve Sporcu İçeceklerinin Besin Öğeleri İçerikleri (250 ml için)

Hindistan Cevizi Suyu

Doğal olarak oluşan hindistan cevizi suyu; karbonhidrat, sodyum, klorür ve bol miktarda potasyum içeğiyle, dünyanın belirli bölgelerinde nemlendirici içecek olarak tercih edilir. Klinik olarak hindistan cevizi suyu, diyare kaynaklı ciddi dehidratasyonlu hastalarda gastrointestinal sistemdeki sıvı kaybını karşılamak için oral rehidrasyon yardımcısı olarak kullanılabilir. Ayrıca sahip olduğu antioksidan özellikle de, uzun süreli egzersizden kaynaklanan reaktif oksijen türlerini nötralize etmeye yardımcı olabilir.


(2008-2012). D. D. Prof. Dr. Gülgün Ersoy içinde, Sporcu Beslenmesi. Ankara.

Arpacı N., E. G. (2011). Enerji İçeceklerinin Gücü Nnedir ? ULUSLARARASI İNSAN BİLİMLERİ DERGİSİ, 8(1).

Douglas S Kalman, S. F. (2012). Journal of the International Society of Sports Nutrition.

J., R. (1994). Food for sport Broadwall Houses.

Manore M., T. J. (2000). Sports Nutrition for health and performance . Human Kinetics.

Orkun T., E. G. (2010). Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(2).

Rankin JW1, G. L.-R. (2004). Effect of post-exercise supplement consumption on adaptations to resistance training. 23:322-330. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15310736 adresinden alındı

Ronald J. Maughan, R. M. (2001). Sports drinks: basic science and practical aspects. crc press.

Shirreffs, D. (tarih yok). Hydration in sport and sports and other drink . British Nutrition Foundation .

Smith, J. (1992). Journal of Athletic Training, 27(2): 173-174, 176.


 

Exit mobile version