Her gün yaptığınız klasik kahvaltıdan sıkıldıysanız veya ara öğünde ferahlatıcı, sağlıklı ve farklı bir alternatif arıyorsanız granola bence tam size göre. Yoğurt veya süt ile tüketebileceğiniz üzerine dilediğiniz meyveyi ekleyebileceğiniz sağlıklı bir alternatif olabilir.
- İçeriğindeki besinlerin faydalarına bir göz atalım.
Yulaf: Besinsel özellikleri nedeniyle eski zamanlardan beri değerli bir gıda olarak kabul edilmiştir. Bu tahıl , esas olarak nişasta, diyetle çözünen lif , lipitler, iyi dengelenmiş proteinler ve çeşitli B vitaminleri olmak üzere önemli bir karbonhidrat kaynağıdır . Son zamanlarda, sağlıklı besinlere artan ilgiyle birlikte yulafta ilgi görmeye başlamıştır. Yulaf ürünlerinin tüketimi, klinik çalışmalarda belirlendiği gibi diyabet, kanser ve gastrointestinal hastalıkların önlenmesinin yanı sıra serum kolesterolü ve kardiyovasküler hastalıklar (KVH) riskini azaltma ile ilişkilendirilmiştir.
Fındık: Dünya çapında tüketilmekte ve üretiminin büyük bir kısmı Türkiye’nin Karadeniz sahilinde yoğunlaşmaktadır. Fındık toplam kolesterol ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünü düşürerek kardiyovasküler riski azaltmaya yardımcı olur. Fındık, önemli antioksidan aktiviteye sahip birçok fenolik bileşiği de içinde barındırır.
Ceviz: Yüksek bir besin değerine sahiptir çünkü protein, mineraller ve lipitler bakımından zengin olan çekirdek içeriğinde yaklaşık %70 oranında çoklu doymamış yağ asitleri içerir. Kuru cevizlerle karşılaştırıldığında, antioksidan ve fenolik bileşikler taze cevizlerde daha fazladır.
Sağlıklı besin içeriği ile 1 yemek kaşığı granola (15 gram) 45 kkal’dir.
Malzemeler:
Kuru Malzemeler:
- 3 su bardağı yulaf (210 gr)
- 1 çay bardağı çiğ fındık (70 gr)
- 1 çay bardağı çiğ badem (70 gr)
- 1 yemek kaşığı susam (15 gr)
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi tozu (20 gr)
- Yarım çay bardağı kuru üzüm (20 gr)
Sıvı Malzemeler:
- 1 adet orta boy muz (100 gr)
- Yarım şeftali veya yarım elma (70 gr)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı (10 gr)
- 1 tatlı kaşığı tarçın (6 gr)
- 1 yemek kaşığı limon suyu (10 gr)
Hazırlanışı:
Fındık, badem ve kuru üzümleri bıçak yardımıyla ufak parçalara ayırıyoruz. Yulafı bir kaba alarak içerisine fındık, badem ve susamı ekliyoruz. Rondoda sıvı malzemeleri sıvı bir karışım olana kadar geçiriyoruz. Daha sonra sıvı malzemeler ile kuru malzemeleri karıştırıyoruz. Yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine karışımı eşit bir şekilde yayıyoruz. 150 derece fırında 7-8 dakika kadar pişiriyoruz. Daha sonra fırından çıkarıp Hindistan cevizi tozu ve kuru üzümleri ekleyip karıştırıyoruz. Karıştırma işlemini her 5 dakikada bir yapmamız gerekiyor. Çok hızlı yanabiliyor bu sebeple dikkatli olmakta fayda var. Renk alana kadar pişiriyoruz ve fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz.
Afiyet olsun.. 🙂
Persic, M. P. (2018). Changes in phenolic profiles of red-colored pellicle walnut and hazelnut kernel during ripening. Food Chemistry , 252, 349-355.
Villaluenga, C. P. (2017). Health benefits of oat: current evidence and molecular mechanisms. Current Opinion in Food Science, 26-31.