Emziren Annelerin Beslenmesi
Anne sütünün her damlası mucizedir. Peki emzirme döneminde anne nasıl beslenmeli?
Annenin dengesiz ve düzensiz beslenmesi makro ve mikro besin ögelerinde eksikliklere neden olabilir. Anne sütünün içerdiği enerji, makro ve mikro besin ögeleri, diyetin yanı sıra anne vücut depolarından sağlanır. Dengesiz ve yetersiz beslenen kadınlarda önemli işlevler yapan bazı mineral ve vitaminlerde eksiklik görülebilir. Yeterli enerjiye sahip ve dengeli bir beslenme planı annelerin vitamin-mineral eksikliklerine rastlanmadan emzirme döneminden geçmelerine yardımcı olmaktadır.
Annelerin beslenmesi yeterli, dengeli ve çeşitli olmalıdır. Anneler günlük et, süt, tahıl, meyve, sebze (gaz yapan sebzelerden uzak durmaları önerilmektedir) tüketimine ve yeterli miktarda sıvı alımına özen göstermelidir.
Anne sütünü arttırabilecek bazı besinler:
- Çemen otu
- Keçi sedef otu
- Anason
- Fesleğen
- Rezene tohumu
Emzirme döneminde annelerin beslenme gereksinimleri:
Enerji:
Emziren annelerin enerji ihtiyaçları değişmektedir. Doğumdan sonraki ilk altı ayda günde yaklaşık 750 ml süt üretilir ve 100 ml anne sütü bebeğe ortalama 70 kcal enerji sağlar. Bir litre süt üretmek için yaklaşık 700 kcal gerekli olduğu tahmin edilmektedir. Ancak emziren bir annenin enerji gereksinimi basitçe, emzirmeyen bir yetişkin kadının harcadığı enerji ve anne sütü ile harcanan enerjinin toplamı olarak hesaplanmamalıdır. Çünkü hamilelikte depolanan fazla kilolardan enerji sağlanarak sütün üretilmesi ve annenin hamilelikte aldığı fazla kilolardan kurtulması istenmektedir.
Araştırmalara göre yetersiz enerji ve dengesiz besin alımları anne depolarını tüketebileceği için günde 1800 kcal’den daha az enerji içeren diyetlerin emziren annelere önerilmemesi gerekir. 1500 kcal/gün altındaki enerji alımları yorgunluğa ve süt hacminde azalmaya neden olabilir. Emziren annede daha hızlı kilo kaybı istenirse, diyet kısıtlamaları fiziksel egzersizle desteklenmelidir.
Emziren anneler için önerilen toplam enerji alımı, tek bir çocuğu emziren anne için günde 2300 ila 2500 kkal (kalori) ve ikiz bebek emziren anne için ise günde 2600 ve 3000 kkal (kalori) arasında değişmektedir.
Protein:
Emzirme sırasında protein gereksinimindeki artış, protein açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesiyle sağlanabilir (örneğin, bir yumurta, 25 gr peynir veya 175 ml süt). Protein alımı yetersiz ise, sütte kazein konsantrasyonu yetersiz olabilir. Kazein, sütün önemli bir besin bileşenidir ve bebeğin bağırsağındaki kalsiyum ve fosfatın emilmesi için gereklidir. Aynı zamanda kazein bağışıklık sisteminin gücünü artırmaktadır.
Tanrıverdi, S., Köroğlu, Ö. A., Kültürsay, N., & Egemen, A. (2014). Annelerin Anne Sütünü Arttıran Faktörlere İlişkin Görüş ve Yaklaşımları. The Journal of Pediatric Research, 84-86.