Ginseng; kısa köklere sahip, uzun ömürlü aromatik bir bitki olup, uzak doğu ülkelerinde yabani olarak yetiştirilmektedir. Tıpta kullanılan bir bitki olma özelliğiyle bilinen ginsengin; Kore (Asya) Ginsengi, Sibirya Ginsengi ve Amerikan Ginsengi gibi türleri bulunmaktadır.
Günümüzde tabletleri üretilen ve gıda takviye ürünü olarak tüketilen ginseng, dünya çapında 3 milyar dolarlık bir sektöre sahiptir. Asya ülkeleri en büyük market olup, Amerikan türünün yüzde 80’i Asya ülkelerine ihraç edilmektedir.
Ginseng ürünleri genel olarak homeostazı (iç dengeyi ) korumak, vücudu fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkilere karşı korumak için kullanılır. Ginsengin, yaşlanma sürecinin olumsuz etkilerini azalttığı, hastalıklara karşı vücut fonksiyonlarını güçlendirerek vücudu desteklediği, sağlıklı bireylerde fiziksel ve genel olarak zindeliği arttırdığı düşünülmektedir.
- Hayvan modelleri kullanılarak yapılan testlerde, depresyonun ana nedeni olan stresi etkin bir şekilde baskıladığı ve antidepresan, fluoksetin ile benzer etkinlik seviyeleri gösterdiği bildirilmiştir.
- Asya türü ile insanlar üzerinde birçok çalışma yapılmış olsa da, sağlık yararlarını destekleyen kesin bir kanıt bulunmamaktadır.
Uzmanlar Uyarıyor: Ginseng’in Yan Etkilerine Dikkat!
Ginseng’in uzun süreli ve yüksek dozlarda kullanımında hipertansiyon, sinirlilik, ishal, deri döküntüleri ve uykusuzluk gibi yan etkileri bulunmaktadır.
- Bebek, çocuk ve hamile veya emziren kadınlar tarafından kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Ginseng’in, varfarin (Coumadin) gibi antikoagülan (kan seyreltici) bazı ilaçlarla etkileşip etkileşmeyeceği konusu belirsizliğini korumaktadır.
- İlaç kullanan hastaların, hekim ve diyetisyene danışmadan ginseng kullanmaları sağlık problemlerine yol açabilir!
Ginseng ile Kafein Arasındaki Benzerlik Dikkat Çekiyor
Kafein, yaygın olarak tüketilen bir gıda bileşenidir. Çikolata ve diğer kakao içeren gıdalar, diyete küçük miktarlarda kafein eklerken, tüketilen kafeinin çoğunluğu içeceklerden gelmektedir. Sıklıkla tüketilen kahve, tipik olarak diğer içeceklerden daha fazla kafein içermektedir.
- Son zamanlarda besin takviyelerinin ve gıda bileşenlerinin iddia edilen enerji arttırıcı özelliklerine ilişkin çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu gibi iddialarla en sık ilişkilendirilen takviyelerin; ginseng, efedrin ve kafein olduğu görülmektedir.
- Yapılan çalışmalarda, sınırlı dozlarda kafein tüketiminin; bilişsel ve fiziksel işlev, ruh hali ve enerji üzerinde olumlu etkiler gösterdiği bildirilmiştir.
- Ginseng’in, tıpkı kafein gibi, gün içerisinde tüketiminin zindeliği arttırdığı iddialarının bilimsel olarak kanıtlanmaması, bir pazarlama stratejisi olarak sunulup, sunulmadığı sorusunu akıllara getirmektedir.
Dikkat! Aşırı kafein alımı; anksiyete, baş ağrısı, bulantı ve huzursuzluğa neden olabilir.
NCCIH. (2016). Asian Ginseng. NCCIH.
Ph.D., H. R. (27 April 2009 ). The Effects of Ginseng, Ephedrine, and Caffeine on Cognitive Performance, Mood and Energy. Dr. Lieberman is with the Military Nutrition Division,.
SELECTION, S. O. (-). SUMMARY OF DATA FOR CHEMICAL SELECTION. Nomination Background.
Seobu-ro, J.-g. S.-W. (2017). Effects of ginseng on stress-related depression, anxiety, and the. School of Pharmacy, Sungkyunkwan University.
YAMAN, A. M. (2017). The Properties of Ginseng and Its Effects on Health. Sağlık Akademisi Kastamonu Üniversitesi.