25 Eylül Dünya Eczacılık Günü

‘’Besinler İlacınız, İlacınız Besinler Olsun’’ / Hipokrat

Sağlığımız, en önemli hayat unsuruve desteğidir. Sağlıklı bir yaşama sahip olmak için dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve beden sağlının korunması gerekmektedir.

Beslenme, Sağlık ve İlaç Kullanımı

Beslenme; büyüme ve gelişmenin sağlanması, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunup geliştirilmesi için gerekli gıdaların tüketilmesidir.

Yetersiz ve dengesiz beslenmek, hayatın bütün dönemlerinde sağlık problemleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Oluşan hastalıklar, tedaviyle birlikte ilaç kullanımını da beraberinde getirmektedir. İlaç kullanımı ve beslenme arasında önemli etkileşimlerin bulunmasına karşın, birçok bilim insanı çalışmalarında beslenme ve ilaç kullanımının önemine yer vermektedir.

İlaç – Gıda Etkileşimlerinin Önemi

Gıdalar; ilaçların vücuttaki emilimini, dağılımını, etki ve atılım mekanizmalarını ve metabolizmaya olan etkilerini değiştirebilmektedir.

Bu sorunlar, genellikle yetersiz beslenme (örneğin; protein yetersizliği) veya yavaşlamış metabolizmaya sahip olan yaşlı hastalarda ağırlaşmaktadır. Kısaca ilaç-gıda etkileşimleri, hastanede yatan hastalar arasındaki tedaviyi büyük ölçüde etkilemektedir.

Sağlık Bakanlığı Uyarıyor: ‘’Komşunun İlacını Kullanma!’’

‘’Tüm hastaların yaklaşık yarısı, ilaçlarını doğru şekilde kullanmamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı, halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı, hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers (istenmeyen, yan) etki görülme sıklığının ve bununla birlikte tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur.’’

Sağlık Bakanlığı Tarafından Belirlenen: “Akılcı İlaç Kullanımının 8 İlkesi”

Sağlık Bakanlığının belirttiği ilkeler; ilaçların hazırlanması ve verilmesi, hasta güvenliği, ilaç güvenliği, akılcı ilaç kullanımı açısından temel oluşturmaktadır.

Sağlığın en önemli basamaklarından birini oluşturan, tüm eczacılarımızın 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü‘nü kutluyoruz.

Toplum tarafından benimsenmesi gereken, eczacılarımızın verdiği uyarıları tekrar hatırlatmak istiyoruz.

[bs-quote quote=”Sevgili hastalar;

İlaç sadece reçeteyle, eczaneden ve eczacı danışmanlığında alınır.

Eczacınız bu hizmeti size vermek için eczanesinde, sizleri beklemektedir.

Eczacınıza danışın, sağlığınızdan olmayın!

İlaç kullanımından önce, eczacı veya hekiminize danışın.

Bilinçsiz ilaç tüketimini önleyin, sağlığınızı koruyun.

” style=”default” align=”center” author_name=”T.C. Sağlık Bakanlığı” author_avatar=”https://www.birbes.com/wp-content/uploads/2018/09/saglik-bakanligi-logo.jpg”][/bs-quote]


ASLAN, D. D. Bir Sağlık Sorun Alanı Olarak Kadın Ve Beslenme . Hacettepe huksam.

Mohammad Abbasi Nazari, a. J. (2011). The Role of Clinical Pharmacists in Educating Nurses to Reduce Drug-Food Interactions (Absorption Phase) in Hospitalized Patients. Iranian Journal Of Pharmaceutical Research.

Nutr., J. A. (tarih yok). Interrelationships of food, nutrition, diet and health: the National Association of State Universities and Land Grant Colleges White Paper. Department of Food Science and Human Nutrition, Iowa State University, Ames, USA.

Üniversitesi, S. B.-A. (2017). AKILCI İLAÇ KULLANIMININ ÖNEMİ VE HASTALARIN BİLİNÇLENDİRİLMESİ. AİBÜ İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakanlığı.


Exit mobile version